
Klatring er en krævende sport, der kræver stort mentalt fokus kombineret med stærk fysik. Klatring kræver styrke i hele kroppen samt en god portion smidighed. Klatring handler om at lære at bevæge din kropsvægt så effektivt som muligt, så det vigtigste udstyr til klatring er en trænet krop, der kan løfte sig selv.
Pull ups
Armstyrke er vigtig for at kunne klatre, og det er derfor vigtigt at træne armene inden du begiver dig ud i hård klatring. Når du laver pull ups, er det en god idé, at du starter ud med et underhåndsgreb med fingrene pegende tilbage mod dig selv. Dette fungerer godt til at styrke biceps- og rygmusklerne. Prøv også at bruge et overhåndsgreb med fingrene vendt væk fra dig selv, da dette styrker en større del af din ryg.
Bøj knæene og løft fødderne fra gulvet, indtil du hænger under stangen med dine arme fuldt udstrakte. Træk din krop op og vend efterfølgende tilbage til den samme position uden at lade fødderne ramme gulvet. For at få mest muligt ud af denne øvelse er det en god idé at du forsøger at trække dig langsomt op og langsomt ned.
Planken
Din core bruges næsten konstant, mens du klatrer. Stærke coremuskler komplimenterer næsten enhver anden kropsbevægelse, hvilket gør det lettere for musklerne i andre dele af kroppen at udføre deres job.
For at lave en planke skal du ned i at ligge med din vægt hvilende på underarmene i stedet for på dine hænder, som når du laver en armbøjning. Juster din krop, så den danner en lige linje fra dine ankler til dine skuldre og stram din mave og træk din mave tilbage mod din rygsøjle. Når du føler dig stabil, skal du holde denne position i 20 sekunder og gentag derefter øvelsen 3-5 gange.
Bar hangs
Det siger sig selv, at det at have god en god grebsstyrke er afgørende for klatring. At være i stand til at hænge fast på selv de mindste steder gør alle ruter lettere og åbner nye måder at tackle klatringen på. At have tillid til at dine hænder kan holde ordenligt fast, giver dig bedre tid og overskud til at planlægge dit næste træk på klatrevæggen
Grib fat i baren, du har og hæng med strakte arme og løft fødderne fra gulvet. Det er vigtigt at holde din krop så lige og så stille som muligt. Du kan reducere bevægelse ved at stramme din mave og dine ben.
Hæl hævninger
Selvom armene og dine coremuskler er vigtige for dine klatreevner, må du ikke glemme dine ben. Styrken af dine underben kan gøre en stor forskel for din klatring. Fodarbejde er i bund og grund halvdelen af de kontaktpunkter, du møder på en klatrevæg. Det er derfor vigtigt at kunne få et godt og stabilt fodfæste.
Hælhævninger er virkelig lette at lave, og du kan gøre det alle steder, så længe du står op. Stå ved siden af en væg med fødderne i en behagelig afstand fra hinanden. Placer dine hænder på væggen for at stabilisere dig selv og løft derefter dine ben lige fra jorden og hold dine ben lige. Når du føler dig tryg ved din balance, kan du gøre det uden en væg.