Hvis du sidder med en stor gæld, kan det være svært at finde plads i budgettet til kontingentet i klatreklubben og måske endda klatreture til udlandet. Men måske kan du skære ned for omkostningerne på din gæld? 

Lad os bare være ærlige. Klatringen er ikke verdens billigste hobby. Ikke nok med, at man nærmest aldrig kan få nok gear, er det også en hobby, der bliver en del sjovere, når man kan pakke udstyret i en taske og rejse ud til alverdens store klatreudfordringer. Det koster penge og spørgsmålet er så, hvordan man skaber hul i budgettet til den slags fornøjelser? Især hvis man i forvejen sidder med en gæld fra dyre lån, hvor man har svært ved at betale de høje renter. 

En løsning kan være at omlægge ens lån til et såkaldt samlelån. Det betyder, at du overfører alle dine mindre lån med høje renter til et større lån. Så skal du i stedet afbetale til en udbyder, og det smarte er, at renten ofte bliver en del lavere. Det skyldes, at du nu skylder ét stort beløb til én udbyder i stedet for en masse små beløb til forskellige udbydere. Derfor kan den ene udbyder tilbyde dig en lavere rente. 

Hvis du vil have overblikket over fordelene og ulemperne ved samlelån, samt hvor du finder de bedste priser, kan du besøge denne side fra Jubii, hvor du kan få det helt store overblik over de forskellige lånemuligheder, hvis du overvejer at tegne et samlelån og rydde op i økonomien. 

Hvordan er lånet billigere? 

Det er ikke gratis at låne penge. Som så mange andre ting i livet, er det en service, som pengeinstituttet gerne vil tage sig betalt for og tjene penge på. Derfor ser du tit, at renterne på små lånebeløb kan være ret høje, så institutterne kan være sikre på, at de tjener nogle penge. 

Det er slet ikke unormalt, at renten er højere på små lånebeløb. Problemet opstår bare, når du sidder med flere forskellige små lån med høje renter. Så kan du ende med at betale en alt, alt for høj rente for de penge, du udlåner. Det er her samlelånet kommer ind i billedet. Her kan du nemlig få en lavere rente, fordi den bliver udregnet af en langt større sum penge. Derfor kan du ende med eksempelvis kun at betale en samlet rente på omkring 5 procent, selvom du tidligere havde en rente på tværs af dine lån på godt og vel 20 procent. 

Kig ikke kun efter renten 

Der findes en del forskellige gebyrer, som kan blive klistret på et lån. Derfor er det vigtigt, at du ikke kun kigger på renten, når du tegner et lån. Du skal også kigge på den såkaldte ÅOP, som betyder årlige omkostninger i procent. 

Det er en procentsats, som udbyderen er forpligtiget til at oplyse, og som viser, hvad et lån koster, når du medregner renter, gebyrer og alle andre tænkelige udgifter. Det giver dig dermed en rigtig god indikation på, om der er en uforudset udgift, du ikke har lagt mærke til i dit lån. ÅOP bliver også brugt som en politisk regulering for, hvor dyre lån må være. Politikerne har sat en ÅOP-grænse på 35 procent, som er den maksimale pris et lån må have i Danmark. Tidligere så man nemlig lån, der lå langt over denne grænse.