Der kan opstå situationer i livet hvor der vil være behov for en hjertestarter. Det er derfor vigtigt at være bekendt med en hjertestarter, og hvordan den virker, i tilfælde af, at man havner i en situation hvor man står til at kunne redde et vigtigt menneskeliv. Læs med, og bliv klogere på hvordan du anvender en hjertestarter. 

De fleste har i løbet af deres livstid, i den ene eller anden sammenhæng, gennemgået et redningskursus, for at være beredt i situationer hvor man enten selv kommer ud fra en ulykke, eller er vidne til at en pårørende eller fremmed gør. Det skyldes, at vi som mennesker skal være forberedt hvis en ulykke opstår, og dermed hurtigt kunne gribe til handling. Få minutter kan være altafgørende for hvorvidt en person overlever eller ej, og i sådan en situation, kan en hjertestarter være behjælpelig. 

En automatiseret procedure 

Under en presset situation hvor det virkelig er altafgørende at handle, kan der opstå tvivl, og man kan risikere at tage sig selv i at stille spørgsmålet, hvordan virker en hjertestarter? Da dette er en almen reaktionsevne blandt os mennesker, har man forsøgt at gøre proceduren omkring en hjertestarter nemmere, og dermed gøre den automatiseret.  

Maskinen guider dig således trin for trin omkring hvad du skal gøre, og hvordan handlingen udføres korrekt. Når først elektroderne er placeret på brystkassen, vil maskinen gøre klar til at give et elektrochok i hjertet. Denne handling gentages indtil at den tilskadekommende enten vågner, eller at ambulancefolk og professionelle dukker op på stedet. 

Derfor er det vigtigt at kunne anvende en hjertestarter 

Hjertet er et af menneskets organer, og uden få sekunders ilt, vil man risikere at kunne blive bevidstløs. Hjernen vil langsomt tage skade, og efterhånden vil denne iltmangel udvikle sig til fatale hjerneskader og i værste tilfælde dødsfald. Ved hjertestop, er det derfor altafgørende at handle hurtigt, og gribe mod en hjertestarter.